شاخص بورس از ابتدای سال مدام نزول کرده است اما با وجود نزول شاخص، قیمت سهام ۱۲۰ شرکت در بورس و ۲۲ شرکت در فرابورس رشد کرده است، این در حالی است که در جدول شرکتهای زیاندیده، نام تعداد زیادی از شرکتهای بزرگ بورس به چشم میخورد.
بهگزارشهمشهری، روند نزولی بورس که از زمستان92 آغاز شده است همچنان ادامه دارد، تحلیلگران تکنیکال بر این باورند بازار سهام وارد دوره اصلاح بزرگ شده و این روند دستکم تا میانههای سال96 ادامه دارد، در چنین شرایطی سهامدارانی که در سال92 سود سرشاری بهدست آوردهاند هنوز خاطره روزهای رؤیایی سال92 را فراموش نکردهاند.
سهامداران اکنون در انتظار روزهای خوش نظیر آنچه در سال92 اتفاق افتاد، هستند. در سال92 میانگین بازده سرمایهگذاری در بورس در طول 9ماه به 130درصد رسید.تازهترین اطلاعات آماری نشان میدهد میزان بازده سرمایهگذاری در بورس در2ماه نخست سال فقط یک درصد بوده است اما سهامدارانی که ریسک بیشتری را پذیرفتهاند توانستهاند بهطور میانگین 5. 9 درصد بازده در فرابورس بهدست بیاورند. اطلاعات آماری نشان میدهد از ابتدای سال تاکنون با وجود آنکه قیمت سهام 193شرکت بین یک تا 35درصد کاهش یافته اما در مقابل ارزش سهام 120شرکت نیز رشد کرده است. در فرابورس هم ارزش دارایی سهامداران 22شرکت زیادشده و سهامداران 36شرکت نیز زیان کردهاند.
عمدهترین شرکتهایی که در 2ماه اول سال، سهامشان رشد کرده است شرکتهای کوچک هستند، بهطور مثال با محاسبه ارزش بازار سهام شرکت نورد آلومینیوم متوجه میشویم سهامداران این شرکت از ابتدای سال تا پایان اردیبهشت 190درصد سود کردهاند. اگرچه قیمت هر سهم این شرکت نسبت به ابتدای سال نزول کرده است اما بخش زیادی از این نزول بهدلیل افزایش یافتن سرمایه این شرکت بوده و در مجموع سهامداران این شرکت بیشترین میزان سود را در کل بازار سهام بهدست آوردهاند.
آمارها نشان میدهد 40شرکت در بورس و 10شرکت در فرابورس در همین مدت بازده 2رقمی بهدست آوردهاند. از دیگر شرکتهایی که سهامدارانشان سود کردهاند، میتوان به قند لرستان و تولیدی گرانیت بهسرام اشاره کرد که در مجموع 125و 72درصد بازده نصیب سهامدارانشان شده است. در فرابورس نیز وضع 2پالایشگاه نفت تهران و شیراز بسیار مناسب بوده است سهامداران این دو شرکت بهترتیب 58 و30درصد سود کردهاند. از دیگر شرکتهای مهمی که در این مدت قیمت سهامشان رشد کرده است میتوان به بیمه اتکایی ایرانیان کشتیرانی دریای خزر، پتروشیمی مارون، پالایش نفت لاوان، پتروشیمی جم، نفت پاسارگاد و بیمه پاسارگاد اشارهکرد.
نزول شاخص بورس در ماههای گذشته قربانیهای زیادی گرفته است که بخشی از این قربانیان که اتفاقا تعدادشان هم کم نیست در زمره شرکتهای بزرگ قرار دارند. آمارها نشان میدهد شرکت فولاد صبا نور در 2ماه نخست سال 34درصد از ارزش سهامش را از دست داده است و در تهجدول ایستاده است، در عین حال شرکت تازهواردی مانند قاسم ایران هم که بهتازگی سهامش در فرابورس عرضه شده است 30درصد از ارزش سهامش را از دست داده است.
ارزش سهام بانک پارسیان 1000میلیارد تومان یعنی معادل 26درصد کاهش یافته است. شرکتهای بزرگ دیگری مانند مخابرات و همراه اول هم از ابتدای سال تاکنون به ترتییب 2300و 2400میلیارد تومان از ارزش سهامشان را از دست دادهاند با این محاسبات متوجه میشویم سهامداران مخابرات در این مدت 19درصد و همراه اول 20درصد زیان کردهاند. از دیگر شرکتهای بزرگ که در رده شرکتهای زیاندیده قرار گرفتهاند میتوان از زامیاد، سایپا دیزل، گلگهر، پتروشیمی فنآوران، سرمایهگذار امید، ایران خودرو، سرمایهگذاری بهمن، پالایش نفت تبریز، پارسخودرو، بانک سرمایه، بانک ایران زمین، بانک گردشگری و بانک حکمت ایرانیان نام برد.