گروهی از شرکتهای سرمایهگذار اروپایی دیروز از بورس تهران دیدار کردند. مسئولان بورس تهران امیدوارند آنها پس از لغو احتمالی تحریمها ٣٠٠ میلیون یورو در بازار سهام ایران سرمایهگذاری کنند.
مدیران ٩ شرکت بزرگ سرمایهگذاری اروپایی صبح دیروز (دوشنبه ١٨ خردادماه) از تالار معاملاتی بورس تهران بازدید کردند. این گروه که شامل تعدادی از مدیران صندوقهای سرمایهگذار خارجی بودند در قالب یک هیأت از تالار معاملات حافظ بازدید و با مدیرعامل بورس تهران دیدار و گفتوگو کردند.
طبق اعلام بورس تهران این سرمایهگذاران نمایندگان تعدادی از شرکتهای سرمایهگذاری اروپایی هستند و به دعوت شرکت سوئیسی ای. سی. ال اَسِت منیجمنت (ACL Asset Management) و شرکت کارگزاری بورسیران به ایران سفر کردهاند، این گروه شامل سرمایهگذارانی از انگلستان، سوئیس، فرانسه و روسیه هستند. گروه سرمایهگذاران اروپایی قصد دارند از برخی شرکتهای ایرانی مانند هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس، همراه اول، ایرانخودرو، بانک ملت، بانک خاورمیانه، چادرملو و سیمان تهران بازدید کنند. مسئولان بورس تهران مدعی شدهاند تاکنون سرمایهگذاری ٣٠٠ میلیون یورویی این گروه در ایران، پس از لغو تحریمها قطعی شده است.
در جریان این بازدید، حسن قالیبافاصل، مدیرعامل بورس تهران اعلام کرد: این گروه متشکل از چندین شرکت بزرگ مدیریت دارایی اروپایی بودند. آنها مدیریت سبدهایی از داراییها، بالغ بر هزار و پانصد میلیارد دلار را برعهده دارند و صندوقهای سرمایهگذاری تحت نظر آنها در تمام نقاط جهان شعبه دارند. او گفت: مدیران صندوقها برخی از موانع سرمایهگذاری شامل نقل و انتقال پول را مطرح کردند، مدیران صندوقهای سرمایهگذاری بینالمللی درخصوص بانکهای امین بینالمللی و سپردهگذاری تسویه وجوه هم سؤال داشتند.
رضا سلطانزاده، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری صنایع ایران و عضو کمیته سرمایهگذاری خارجی سازمان بورس هم در حاشیه دیدار هیأت سرمایهگذاران اروپایی تأکید کرد: در سازمان بورس، کمیته سرمایهگذار خارجی تشکیل شده که فعالیت این کمیته زیرنظر مستقیم هیأت مدیره و رئیس سازمان بورس است. 8ماه در این کمیته کار شده است و حداکثر تا 2ماه آینده، آن بخش از موانع حضور سرمایهگذار خارجی که مرتبط با بازار سرمایه و سازمان بورس است مانند بوروکراسی داخل سازمان، گرفتن کد، گذاشتن سفارش وکالتنامهها رفع میشود. سلطانزاده تأکید کرد:
موضوع سوییفت در حال برطرف شدن است.در این خصوص با بانک هریتیج برای انتقال پول بعد از رفع تحریمها به ایران صحبتهای لازم شده است و همچنین با سپردهگذاری برای فراهم کردن بستر حضور سرمایهگذار خارجی گفتوگوهای لازم صورت گرفته است. او ادامه داد: بهطور کلی، صنایع پتروشیمی، بانکی و خدمات مالی و مخابراتی مورد توجه سرمایهگذاران خارجی است. سرمایهگذاران خارجی دنبال صنایعی هستند که بزرگ بوده و عمق سرمایهگذاری داشته باشند به این معنا که از لحاظ سهام شناور در وضعیت مطلوبی باشند.
امیرعلی امیری، شریک و بنیانگذار مؤسسه مالی ای.سی. ال(ACL) سوئیس، هم گفت: این شرکتهای خارجی اکثرا در اروپا و روسیه مدیر صندوق هستند که سبد داراییهای صندوقهای بازارهای نوظهور را در دست دارند و نگاه آنها به ایران، بهعنوان فرصت سرمایهگذاری است. اوگفت: این مدیران صندوقها اکثرا صندوقهایی برای فرصتهای سرمایهگذاری در آسیا و خاورمیانه را اداره میکنند، مانند صندوق فرصتهای سرمایهگذاری اروپا و آمریکا. بهاین ترتیب به قصد سرمایهگذاری و بررسی بازار سرمایه ایران، از بورس تهران بازدید میکنند تا درصورت امکان، سهام شرکتهای ایرانی را نیز در صندوقهای خود داشته باشند.
امیری افزود: این صندوقها با هم رقیب هستند و اگر یک صندوق، سهام شرکتهای ایرانی را در خود داشته باشد و سود کند، صندوق دیگر برای خرید تعجیل میکند تا از این بازدهی عقبنماند. پس لازم است که بورس و بازار سرمایه ایران را رصد کند و فرصتهای سرمایهگذاری را تجزیه و تحلیل کند. او افزود: ارزش تمام صندوقهایی که مدیران آنها در این هیأت وجود دارند در جمع یکتریلیون دلار است و این مدیران، صندوقهای بسیار ارزشمند و بنامی را مدیریت میکنند. او گفت: تمام این مدیران صندوقها و سرمایهگذاران خارجی برای حضور در بازار سرمایه ایران ابراز تمایل کردهاند و تنها موقعیتهای سیاسی و ژئوپلیتیک مانده است که اگر حل شود، سرمایهگذاران خارجی به کشور وارد خواهند شد.