با نزول شاخص بورس در مبادلات ، عملا بازار سهام زیانده شد. در پایان مبادلات روز سهشنبه خط روند ۵ فروردینماه شاخص شکسته شد.
در چنین شرایطی سهامداران از خود میپرسند نقطه توقف روند نزولی بورس کجاست؟ تحلیلگران تکنیکال و فاندامنتال درباره نقطه توقف شاخص اتفاق نظر ندارند اما نقش مذاکرات هستهای را بسیار پررنگ میدانند.به گزارش همشهری، همه سهامدارانی که در سال 92سود کرده بودند اسیر شرایط سخت روحی شدهاند چرا که در یک سال و نیم گذشته بخش زیادی از داراییشان را از دست دادهاند آنها اکنون از خود میپرسند روند نزولی بورس کی به پایان میرسد؟ برای پاسخ این پرسش سراغ تحلیلگران بنیادی و تکنیکال رفتیم و از آنها پرسیدیم اولا علت نزول شاخص چیست؟
دوم اینکه روند نزولی تا کی ادامه مییابد؟ هر دو گروه تحلیلگران معتقدند عمدهترین دلیل نزول بورس رکود اقتصادی است زیرا شرکتهای بورس بهدلیل قفلبودن فضای کسب و کار نمیتوانند سود جدید شناسایی کنند. در عین حال برخی شرکتها تحتتأثیر رکود اقتصادی درحال تعدیل نیرو هستند.
دیروز حتی در بازار سهام شایع شد 2بانک بزرگ در حال تعدیل پرسنل خود هستند؛ یعنی اینکه بحران بیکاری در ماههای آینده عمیقتر خواهد شد.حتی تحلیلگران بیم آن دارندکه سود شرکتهای بورس در ماههای آینده بیشتر کاهش یابد. تحلیلگران در عین حال در یک موضوع دیگر اتفاق نظر دارند و آن هم اثر مذاکرات هستهای روی شاخص بورس است. 11تیرماه ضربالاجل مذاکرات هستهای به پایان میرسد. اما تحلیلگران در مورد روند نزول شاخص اتفاق نظر ندارند. تحلیلگرانی که بر مبنای نمودارها و چارتها تصمیم میگیرند، نقطه توقف روند نزولی شاخص را 57واحد میدانند. حتی برخی بر این اعتقادند که این روند بدون درنظر گرفتن اثر مذاکرات تا 43هزار واحد ادامه مییابد اما تحلیلگران بنیادی میگویند شاخص حداکثر تا مرز 60هزار واحد نزول خواهد کرد واحتمال نزول بیشتر از این وجود ندارد.
حمیدرضا کاهدی تحلیلگر تکنیکال بازار سهام درباره نقطه نزول شاخص بورس گفت:از زمانی که شاخص بورس از محدوده 89هزارو500واحد در 15دیماه 92نزول کرد بهطور دقیق وارد یک کانال نزولی شده و این نزول حتی در میانههای کانال شتاب بیشتری گرفته است بنابر این بهنظر میرسد شاخص بورس بهراحتی به زیر مرز 60هزار واحد هم نزول کند.
به گفته او شاخص بورس تا مرز 57هزار واحد نزول خواهد کرد و نمیتوان تا نیمههای تابستان انتظار صعودشاخص را داشت.
او
افزود: اتفاقی که در چند روز گذشته افتاد این است که حتی قیمت سهام برخی
شرکتها که روی قیمتهای خاصی مقاومت میکرد شکسته شده و بیشتر کاهش یافته
است بنابر این احتمال نزول شاخص به پایینتر از کانال 60هزار واحد وجود
دارد.
او علت اصلی نزول بورس را رکود اقتصادی ارزیابی کرد و گفت: وضع
سودآوری شرکتهای بورس مناسب نیست به همین دلیل ما انتظار نداریم دستکم در
کوتاهمدت روند شاخص بورس صعودی شود زیرا حتی احتمال کاهش سود شرکتهای
بورس هم تحتتأثیر رکود اقتصادی وجود دارد.
داریوش روزبهانه که از منظر بنیادی اوضاع بورس را ارزیابی میکند و نظر متفاوتی دارد گفت: شاخص بورس به محدوده کمتر از 60هزار واحد نزول نخواهد کرد زیرا همانطور که میل به خرید وجود ندارد میل به فروش هم در بازار نیست بنابر این شاخص مدتهاست در کانال 60هزار واحد مقاومت میکند. روزبهانه تأکید کرد:ظرف چند هفته گذشته ارزش روزانه معاملات به محدوده 3سال قبل رسیده است این یعنی اینکه بازار سهام به کف واقعیاش رسیده و بهدلیل اینکه قیمت سهام به حداقل ممکن رسیده است، کسی حاضر به فروش سهامش نیست.
او افزود: علت نزول شدید شاخص بورس در مبادلات روز گذشته صحبتهای یوکیا آمانو دبیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد پروتکل الحاقی و راستیآزمایی فعالیتهای هستهای بود اما من معتقدم حتی اگر مذاکرات هم به نتیجه نرسد بار دیگر تمدید می شود و فقط منجر به اصلاح 3درصدی شاخص خواهد شد بنابراین بازارسهام در 11تیرماه با فاجعه روبهرو نخواهد شد.