رفتار سهامداران، جو روانی حاکم بر بورس و اظهارات غیر کارشناسانه برخی از دولتمردان موجب تشدید روندی نزولی بورس شده است.
یک کارشناس ارشد بازار سرمایه با بیان این مطلب در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز عنوان کرد: بازار سرمایه در حالی در وضعیت نا بسامانی به سر می برد که هر مقام مسئولی نسخه ای متفاوت برای وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور می پیچد. به گونه ای که یک مقام مسئول از فرا رسیدن زمان خرید سهام خبر می دهد و دیگری نسبت به تداوم افت شاخص کل بورس اظهار نظر می کند و نظرات متفاوت موجب سر در گمی بیشتر فعالان بازار سرمایه می شود.
حسن بالازاده مشکلات موجود در بورس را ناشی از سه بخش دانست و در این خصوص گفت: جو روانی حاکم بر بازار سرمایه موجب نگرانی سهامداران شده و رفتار آنها به روند نزولی و عرضه سهام شرکت ها دامن می زند. علاوه بر این، با اجرای سیاست های انقباضی دولت پرواضح است که رکود در تمام اقتصاد کشور حاکم می شود.
وی به عامل سوم اثرگذار اشاره کرد و در این بازه اظهار داشت: انتظارات از اتفاقاتی که پیش روی داریم بویژه بحث مذاکراتی هسته ای را می توان به عنوان عامل سوم اثرگذار بر تداوم روند نزولی برشمرد. به گونه ای که وضعیت آتی اقتصادی کشور به مذاکرات سیاسی گره خورده است. این در حالی است که به نظر می رسد می بایست شرایط کنونی اقتصادی را صرف نظر از توافق هسته ای در نظر بگیریم و نبایستی اینطور فکر کنیم که در صورت عدم توافق صنایع کشور رو به نابودی پیش می روند. چراکه اکنون نیز در شرایط اعمال تحریم ها قرار داریم اما چرخ زندگی هر چند به کندی می گذرد.
بر این اساس می بایست واقعیت ها و وضعیت فعلی شرکت ها را در نظر بگیریم و سهام شرکت های برخوردار از وضعیت بنیادی مناسب و سود نقدی تقسیمی مناسب را انتخاب کنیم. حال آنکه همه منتظر شوک سیاسی هستند.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه ادامه داد: در این که شرایط فعلی سخت و دشوار است، شکی نیست. اما زمانی که بحران زیادی وجود ندارد، اظهارات مقامات و نمایندگانی که سهامداران با اتکا به آنها تصمیم گیرند، شرایط را بیش از پیش دشوار می کند. بر این اساس می توان گفت باید نسبت به آینده امیدوار باشیم که البته معنای امیدواری از چاله به چاه افتادن نیست و اگر توافق نهایی شد که اوضاع بهتر می شود در غیر اینصورت به فعالیت خود همچون گذشته ادامه می دهیم. از این رو نبایستی وضعیت اقتصادی کشور را منوط به موضوع هسته ای بدانیم. چراکه این موارد سالها است که مطرح بوده و همواره بویژه طی یک سال اخیر آثار روانی مخربی اعمال کرده است. روند مذاکرات هسته ای امیدوار کننده است، اما دستیابی به آن زمان بر به نظر می رسد. سهامداران طی یک سال و 16 ماه اخیر تاوان تبعات روند مذاکرات را داده اند و هر روز امیدوارند که فردا رونق به بازار برگردد.
بالازاده افزود: بهتر به نظر می رسد وزیر اقتصاد در خصوص وضعیت اقتصادی کشور شفاف سازی کند. چراکه صحبتهای وی در مورد بانکها متناقض بوده است. از یک سو، دستور خروج بانکها از بنگاه داری داده می شود و از سوی دیگر از پنج بانک مطرح درخواست حمایت از بازار سرمایه را دارد.
وی در خاتمه گفت: با توجه به مطالب عنوان شده می توان گفت، رفتار سهامداران، جو روانی حاکم بر بورس و اظهارات غیر کارشناسانه برخی از دولتمردان موجب تشدید روندی نزولی بورس شده است. باید گفت که در حال حاضر زمان حرف زدن نیست و وقت عمل کردن است. از این رو می بایست استراتژی درستی توسط مقامات ارشد دولتی تدوین و اجرایی شود. چراکه دوره حرف زدن گذشته است.
سرمایه گذارانی که وارد بورس می شوند انتظاراتی دارند و بازار سرمایه، بازار دنباله رویی است و زمانی که سهامداران عمده اقدام به تزریق نقدینگی می کنند سهامداران خرد نیز دنباله رو آنها می شوند و وارد بازار سرمایه می گردند.