سعید لیلاز در این همایش با اشاره به اینکه در بهترین حالت تا پایان سال 95 حجم تولید اقتصادى به اندازه سال 90 مى رسد، گفت: فساد مالى در کشور، بخشى از نتایج مثبت اقتصادى توافق هسته اى را از بین مى برد.
وی با اشاره به رشد نقدینگی در دو سال اخیر ابراز داشت: این نشان از پیش خور شدن توافق مذاکرات است و قیمت ارز بیش از این مى ارزد. توافق بر بازار مسکن بى اثر است. خطر توافق هسته اى ورود هیجانى ارز به کشور است که باز تبدیل ارز به ریال و سرکوبى نرخ ارز را در پی دارد نه کنترل قیمت.
وی با بیان اینکه طی 10 سال اخیر، اقتصاد مورد غفلت قرار گرفته است، ابراز داشت: از سال ١٣٨٩ به این طرف افزایش بی رویه شکاف طبقاتی داشتیم که در سال ٩٠ به بیشترین مقدار خودش رسیده بود و دقیقا این همان سالی بود که درامدهای نفتی در آن سال رشد قابل توجهی داشته و قدرت خرید نیروی کار در همان سال ١١ درصد کاهش داشته است.
لیلاز با اشاره به اهمیت سه چالش اجتماعی، سیاسی و امنیت منطقه در دوران بعد از توافق گفت : وقتی اقتصاد ایران ثروت تولید نمیکند ، بورس آن به این روز می افتد . حال با فرض توافق در تابستان ، به دلیل بهبود مناسبات جهانی، شرایط اقتصادی مقداری بهتر می شود اما در طرح موضوع جذب سرمایه گذاری اغراق روا نیست.
این کارشناس ارشد اقتصاد، با اشاره به رشد 1.5 درصدی تولید ناخالص داخلی در 9 ماه سال گذشته و جبران آهسته عقب ماندگی، ابراز داشت: با فرض توافق زودتر از اواخر سال 95 به رکورد تولید ناخالص داخلی سال 90 نخواهیم رسید.
وی ادامه داد: برای فهم بورس هم باید میزان تلاطم اجتماعی را در نیمه دوم سال 94 حدس زد و به انتخابات مجلس، ارز، ورود منابع و نقدینگی توجه کرد . بنابراین بازار سرمایه به این چالش ها به همان اندازه اقتصاد واقعی ، واکنش نشان خواهد داد.
به گفته وی در شرایطی طی سال جاری اقتصاد ایران از 2 به 4.5 درصد رشد می کند که در صورت حصول توافق از سال آینده می توان شاهد رشد واقعی بود. سهم بخش دولت و شبه دولتی ها از بورس حدود 65 درصد است و این بازار با سهم 5 درصدی بخش خصوصی از تولید ناخالص داخلی ، با تلاطمات در اندازه بزرگی مواجه است.
وی با بیان اینکه قیمت سهام بانکها در شرایط فعلى منصفانه است عنوان کرد: نقدینگى از سال 83 تا الان 12 برابر شده است در نتیجه شاخص بورس تا 150 هزار باید رشد می کرد. در عین حال با توجه به کاهش 30 درصدى رشد اقتصادى، شاخص باید حدود 85 هزار باشد. قیمت اکثر سهام ها زیر ارزش ذاتى است و بازار نیاز به نقدینگى دارد.
عبده تبریزی با بیان اینکه سال 94 نمی تواند باعث شکل گیری اتفاقات مثبت باشد، تصریح کرد: در این شرایط بورس باید به طور فوری به فکر استفاده از ظرفیت خالی بخش ساختمان و افزایش تقاضا از طریق توسعه بازار بدهی و سهام خزانه باشد. این درحالی است که آثار واقعی توافق به سال 94 نمی رسد و بورس فقط متاثر از آثار انتظاری حرکت خواهد کرد و به آینده خوش بین خواهد بود