مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان در حاشیه نمایشگاه متک 2015 گفت: دانش تولید فولاد آلیاژی هماکنون در کشور وجود دارد و سه شرکت دارای پتانسیل نیز در زمینه تولید مقاطع آلیاژی دارد اما نکته کلیدی برای توسعه تولید فولادهای آلیاژی در کشور این است که باید سرمایهگذاری زیادی در صنایع مصرفکننده این نوع فولادها صورت بگیرد تا بازار فولاد آلیاژی در کشور پررونق شود.
به گزارش خبرنگار اعزامی ماین نیوز به دوسلدورف آلمان، اسدالله فرشاد یکی از مدیران فولادی کشور است که فرصت بازدید از نمایشگاه متک 2015 را از دست نداده و با حضور در این نمایشگاه عظیم تلاش کرد تا با آخرین دستاوردهای تکنولوژیکی عرضه شده در نمایشگاه آشنا شود. او که شرکتش نیز طرحهای توسعهای و پروژههای زیادی را در دست اجرا دارد در پاسخ به این سوال که چرا برخلاف کشورهای پیشرفته تولید فولادهای آلیاژی در ایران توسعه نیافته است؟ به این نکته کلیدی اشاره کرد که شاهکلید توسعه تولید فولاد آلیاژی در کشور سرمایهگذاری در بخش نورد و صنایع مصرفکننده فولاد آلیاژی است. سرمایهگذاری در این حوزه بازار داخلی فولادهای آلیاژی را پررونق کرده و در نتیجه تولید فولادهای آلیاژی نیز جذاب میشوند.
او در عین حال تاکید کرد که همین الان هم شرکت فولاد آلیاژی ایران طرحهای توسعه خوبی را در دست اجرا دارد و این شرکت عزمش را برای حضور در بازارهای صادراتی نیز جزم کرده است.
متن گفتوگوی خبرنگار اعزامی ماین نیوز به آلمان با اسدالله فرشاد، مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان به شرح زیر است:
آقای فرشاد به نمایشگاه متک 2015 خوش آمدید که به صورت همزمان با نمایشگاه گیفا، ترمپراسس و نیوکست برپا شده است. بفرمایید دلیل حضورتان در این نمایشگاه چیست و قصد دارید با کدام شرکتها در طول نمایشگاه مذاکره داشته باشید؟
همانطور که گفتید این نمایشگاهها هر چهار سال یکبار در دوسلدورف آلمان برگزار میشوند. حضور شرکتهای مهندسی و سازندگان تجهیزات صنایع آهن و فولاد دنیا در این نمایشگاه به وضوح مشهود است و حضور ایرانیان در این نمایشگاه بعد از چهار سال نیز حضور پررنگی است. در این بازدید ملاحظه کردید که مجموعه شرکتهای مهندسی و ساخت داخل کشور اینجا پتانسیل خودشان را به خوبی به نمایش گذاشتهاند. ایریتک، آسکوتک، MME و هم MMTE و شرکت مهندسی برسو و شرکتهایی مانند ایریکا ایریسکا چه به صورت غرفه و چه به صورت حضور بازدیدکننده حضور پررنگی در نمایشگاه امسال دارند. سازندگان داخل زیادی در صنعت آهن و فولاد کار میکنند و توانمندیهای خود را اینجا به نمایش گذاشتهاند و این گام بزرگی است. امروز شاهد ارائه دستاوردهای بومیسازی صنایع آهن و فولاد کشور و بخش فراوری مواد معدنی در عرصه نمایشگاه هستیم و میتوان دید که گامهای بلندی در این زمینه برداشته شده است. حضور کارشناسان، مهندسان، تکنسینها و اهل صنعت و تکنولوژی در این قبیل نمایشگاههای بینالمللی آنها را با آخرین دستاوردهای تکنولوژی دنیا در مجموعه صنایع سنگین و صنایع آهن و فولاد و فراوری آشنا میکند. در این بازدید میتوانید اخبار موفقیتهای چشمگیر شرکتهای ایرانی را که در این چهار سال داشتند به تصویر بکشید و بیان کنید و فکر میکنم که این حضور نوید خوبی است برای آینده صنایع آهن و فولاد کشور.
آیا از قبل تعیین کرده بودید که با چه شرکتهایی در نمایشگاه مذاکره داشته باشید؟
بله. ما مشخصا برای بررسی دو نوع تکنولوژی در رابطه با فراوری و تولید گندله اینجا آمدیم که فکر میکنم در این سفر بتوانیم به یک جمعبندی مشخص در رابطه با انتخاب تکنولوژی موردنظرمان برای این سرمایهگذاری که شرکای سرمایهگذاری غدیر، چادرملو و فولاد آلیاژی ایران برای احداث گندلهسازی دارند برسیم و بتوانیم با اتکای هرچه بیشتر بر ساخت داخل و بومیسازی به تکنولوژی تولید گندله موردنظر برسیم.
هنوز به جمعبندی خاصی در این زمینه نرسیدهاید؟
در حال حاضر خیر.
آیا در نمایشگاه امسال در زمینه تکنولوژیهای تولید گندله تکنولوژی بهتری از تکنولوژیهای موجود در ایران عرضه شده است؟
خیر. کلا در دنیا سه تکنولوژی اساسی در گندلهسازی وجود دارد. یکی استریت گرید یا کورههای مستقیم تونلی که همان تکنولوژی لورگی قدیم است که شرکت اتوتک در این راستا گامهای بلندی برداشته است. 58 درصد گندلهسازیهای کل دنیا به این روش هستند. 6 درصد گندلهسازی های دنیا کورههای شفت هستند که کورههای قدیمی محسوب میشوند و عمدتا گندلهسازیهای کوچک 200 تا 400 هزار تنی با این روش قدیمی کار میکنند. 36 درصد بقیه گندلهسازیهای دیگر دنیا به روش آلیس چالمرز یا کوره دوار هستند. هر یک از این روشها از جنبههای مختلف مانند مصرف انرژی، تعمیر و نگهداری مزیت خاص خود را دارند. در حال حاضر شرکتهای توانمند ماشینساز داخلی تجهیزات خوبی را برای کارخانههای گندلهسازی میسازند و در این زمینه موفق هستند. در بخش ماشینهای گندلهساز و تجهیزات مکانیکال ساخت داخل بالایی داریم و آن چیزی که باید کار بیشتری روی آن شود ابزار دقیق، سیستمهای هیدرولیک و سیستمهای مکانیکال است که میتوان انتظار داشت که ظرف 10 سال آینده پتانسیل تولید داخل در این عرصهها نیز به حد بالایی خواهد رسید و میتوانیم از داخل نیازهایمان را تامین کنیم.در بخش تجهیزات مکانیکال هماکنون بیش از 70 درصد ساخت داخل امکانپذیر است. برای بخش تجهیزات برق و الکتنرونیک و هیدرولیک نیز باید از بهترین سازندگان اروپایی انتخاب کنیم. انشاالله بعد از رفع تحریمها زمینههای لازم برای مناسبات جهت برداشتن گامهای بلندتری در راستای توسعه سرمایهگذاری فراهم خواهد شد و افق جدیدتری برای توسعه صنایع آهن و فولاد باز میشود.
با توجه به سابقه طولانی که در صنعت فولاد کشور و فولاد آلیاژی دارید آیا فکر نمیکنید بهتر باشد صنعت فولاد کشور به سمت تولید فولادهای خاص و آلیاژی حرکت کند؟ مدیرعامل فولاد مبارکه در نیز در حاشیه متک 2015 به ماین نیوز خبر داد که فولاد مبارکه قصد دارد به زودی فولاد ضدزنگ تولید کند.
من آماری را به شما در این زمینه می دهم که جهت آینده ما را میتواند در مسیر توسعه تولید فولادهای برتر و فولادهای مهندسی و فولادهای آلیاژی مشخص کند. در حوزه آمریکای شمالی و کشورهای آمریکا و کانادا حدود 12 درصد از کل تولید سالانه فولاد مربوط به فولادهای آلیاژی و مهندسی است. در اروپا این سهم بیش از 16 درصد به طور متوسط است و در کشوری مانند سوئد این رقم بالای 70 درصد است. این آمار در کشور چین حدود 6 درصد و در ایران بین 2 تا 3 درصد است. تازه آن میزان تولید فولادهای آلیاژی در ایران نیز مربوط به فولادهای Low alloy و فولادهای مهندسی میشوند نه فولادهای High alloy. اگر بخواهیم به رقم بالایی از تولید فولادهای ضدزنگ برسیم لازمهاش این است که در صنایع نورد فولادهای ضدزنگ هم سرمایهگذاری کنیم. در حال حاضر ما این سرمایهگذاری را در کشور نکردیم که به رقم بسیار بزرگی هم در این زمینه نیاز داریم. البته امکانات و تجهیزات تولید مقاطع فولاد آلیاژی در شرکتهای فولاد آلیاژی ایران، صنایع فولاد آلیاژی اصفهان و اسفراین مهیا شده است و این سه شرکت همه ماشینآلات ساخت و تولید انواع مقاطع آلیاژی را دارند. ولی کشش بازار در این زمینه پایین است و اینکه تنوع فولادهای آلیاژی هم بسیار وسیع است و به همین دلیل باید منتظر رونق در بخش صنایع نفت و گاز، پتروشیمی، ساخت تجهیزات پالایشگاهی، لوازم خانگی و ماشینسازیها به عنوان صنایع مصرفکننده فولاد آلیاژی باشیم. به تعبیری باید صنایع هایتک در کشور توسعه یابند تا کشش و تقاضا برای فولادهای آلیاژی به درصد قابل قبولی برسد. از سهم 6 درصدی تولید فولاد آلیاژی در چین حدود 5 درصد آن مربوط به فولادهای ضدزنگ است. ورقهای ضدزنگ عمدتا برای لوازم خانگی مورد استفاده قرار میگیرند. هرچند الان کم کم استفاده از کامپوزیتها و ورقهای رنگی بیشتر شده اما همچنان تقاضا برای ورقهای ضدزنگ در بازار بسیار زیاد است و ما اگر بخواهیم این محصول را تولید کنیم باید در این راستا سرمایهگذاری کنیم. این سرمایهگذاری در حال حاضر انجام نشده است. ولی پتانسیل تولید مقاطع را داریم ولی در ورق این پتانسیل را نداریم.
فکر میکنید در زمینه صادرات فولاد آلیاژی چقدر پتانسیل داریم؟
امسال فولاد آلیاژی ایران عزمش را جزم کرده تا سهم بازار صادراتی پیدا کند و من اطمینان دارم امسال موفق میشوند سهم خوبی را برای توسعه فولاد آلیاژی فراهم کنند. نمایندگان فولاد آلیاژی در این نمایشگاه حضور یافتند تا سهم بازار پیدا کنند و در سابقه فولاد آلیاژی ایران هم صادرات بالغ بر 40 هزار تن انواع فولاد آلیاژی به عنوان یک رکورد ثبت شده است. فولاد آلیاژی ایران به سرویس سنترهای خیلی خوبی مثل تامینکننده انواع فولادهای مرسدس بنز، فولکس واگن، بی ام، فیات، اسکانیا و اپل محصول داده است. 16 شرکت خودروساز اروپایی سابقه مصرف سکشنهای مختلف فولاد آلیاژی ایران را دارند. من به شما توصیه میکنم حتما بازدیدی از فولاد آلیاژی ایران داشته باشید و حتما درباره موفقیتها و پتانسیلهای این شرکت اطلاعرسانی کنید. فولاد آلیاژی ایران به عنوان یکی از آرزوهای ملی ایران بوده که برای مملکت هم افتخار آفریده و هم از دانش فنی و تکنولوژی برخوردار است. باید بگویم که در حال حاضر دانش تولید انواع فولادهای آلیاژی به کشور منتقل شده و ما الان این دانش را در اختیار داریم.
گفتوگو از علیرضا جعفرینژاد