شاید گفته های وزیر امور خارجه آمریکا و همچنین وزیر امور خارجه روسیه در رابطه با شرایط مذاکرات دلیل این رخداد بوده باشند که احتمال آن را کم می دانیم چون شاهد بودیم که در هفته های گذشته نیز همین اشخاص صحبت های مثبتی از همین دست خبرهایی که در رسانه گفته می شود را گفته اند و بازار واکنشی را نشان نداد.
اما یک خبر مهم به بازار مخابره شد و آن این بود آمریکا از مواضع خود در رابطه با PMD و بازرسی از برخی مراکز کوتاه آمده است و در ادامه خبر اینکه حرکت های گذشته ایران ملاک نبوده و رفتار آینده ایران در رابطه فعالیت هسته ای ملاک است.
این خبر بسیار مهمی است که بازار سرمایه واکنش مثبت را به آن نشان داد و موج خوش بینی برای امضاء توافق جامع رابسیار بالا برد.
از منظر دیگر نمادهای بازار اگر نگوییم 100درصد بیش از 90درصد آنها در محدوده حمایتی مناسبی قرار داشتند و مستعد رشد و نیازمند یک شوک بودند که می توانست این شوک خبری باشد یا حرکت شارپ و قوی شاخص و تزریق مقداری نقدینگی به بازار که هر دو عامل دست به دست هم داده و بازار شاهد افزایش 1000 واحدی در خود بود.
اما پس از رفع تحریم ها کدامین گروه باید هدف فعالان بازار باشد؟؟
گروه خودرو، بانک ، پتروشیمی ، پالایشی و.........
می خواهیم کمی به بررسی برخی گروه های بازار بپردازیم.
گروه خودرو:
رفع تحریم ها و نبود قطعه و همچنین قطع همکاری شرکت های اروپایی شرکت های خودرو ساز داخلی را فلج نمود و با کمبود قطعه و تکنولوژی روز روبرو نمود و رفته رفته این رخداد وخیم تر شد عرضه در بازار کم شد و قیمت دلار هم رشد یافت در نتیجه قیمت محصولات به دلیل هزینه تمام شده بالاتر رشد یافت .
حال شرکتهای خودرو ساز که تحریم بوده اند دست دوستی به سوی خودروسازان چینی دراز و همکاری را در شرایط تحریم با این شرکت ها آغاز نمودند.
حال که گمانه زنی از برداشته شدن تحریم ها قوت گرفته است شرایط گروه خودرو چگونه خواهد شد؟ قیمت ها کاهش خواهد یافت؟
قیمت محصولات گروه خودرو به دلیل عدم کاهش قابل توجه دلار افت خاصی را به خود نخواهد دید و عمده تغییرات در افزایش کیفیت و تیراژ خودرو ها و ورود برندها و محصولات جدید می باشد.
این رخداد و همکاری به شرکت های اروپایی بیشتر نظیر رنو، پژو و رایزنی گروه بنز و همچنین شرکت های آمریکایی شرایط را برای گروه خودرو متحول خواهد نمود و شرکت های گروه را به سود بالایی خواهند رساند اما رخداد ذکر شده و تحول در این شرکت ها نیاز به یک روند 2-3 ساله دارد.
گروه پتروشیمی و پالایشی:
بی شک فروش آسان تر نفت و مشتری بیشتر و همچنین رد و بدل نمودن آسان پول های آن برای گروه بسیار عالی است
در این گروه نیز تکنولوژی سهم بالایی دارد استراج و همچنین تبدیل کم هزینه تر به محصولات بسیار مهم می باشد که با رفع تحریم ها این تکنولوژی به گروه تزریق می شود و هزینه تمام شده کاهش یافته وسود شرکت ها بیشتر خواهد شد.
لذا رفع تحریم ها برای این گروه نیز بسیار مهم و اثر بخش خواهد بود.
گروه بانکی:
رد و بدل نمودن وجه از مهمترین کار کردهای بانکها می باشد و زمانی بانکی نتواند این حرکت را انجام دهد مشکل بزرگی را به خود خواهد دید با رفع تحریم ها این مشکل حل شده و بانکهای داخلی می توانند با بانکها کشور های اروپایی و خارجی ارتباط مالی پیدا کنند و همچنین ال سی ها باز شود و حجم نقدینگی در بانکها افزایش بیابد و افزایش حجم جابجایی در بانکها یعنی افزایش سود آوری و شرایط مناسب برای آنها که این رخداد نیز در حدود 2-3 سال زمان نیاز دارد تا شرایط مناسبی را پیدا کند.
دیگر گروه های بازار در ادامه رشد و پیرو بودن گروه های فوق به حرکت ادامه خواهند داد و تحت تاثیر حرکت گروه های فوق خواهند بود.
با بازگشایی ال سی سرمایه وارد کشور می شود و سرمایه گذاری در بخش های مختلف صورت گرفته و موجب رشد در بخش های مختلف می شود و این زنجیره کامل و کاملتر شده و مستحکمتر می شود.
اما در بازار روز چهارشنبه تمام نمادهای گروه پالایشی به دلیل نامه ای که به این شرکتها فرستاده شده بود بسته شدند.
شرکت ملی پالایش پخش فرآورده های نفتی ایران طی اطلاعیه ای نرخ فرآورده ها و نفت خام را به نرخ فوب خلیج فارس تغییر داد و به شرکت های پالایشی اعلام کرد و پس از آن با پیگیری در این زمینه مشخص شد که این قیمت ها نیز تغییر خواهد کرد و شرکت های فعال در این گروه را با ابهام بیشتری همراه ساخت.
گفته شده تا برطرف شدن این ابهامات نماد معاملاتی این شرکت ها متوقف خواهد ماند و اطلاعیه شفاف سازی این شرکت ها نیز روز جاری روی سامانه کدال قرار خواهد گرفت.
حال باید دید بازگشایی گروه چه حرکتی را برای شاخص و بازار به ارمغان خواهد آورد.