- پولها از خواب بیدار میشوند. از هفته گذشته برخی نشانههای خروج نقدینگی از پارکینگ پول نمایان شده است.
در آستانه مهلت پایان مذاکرات هستهای در 10تیر ماه، نماگر شاخص بورس به خط حمایت پرقدرت 60هزار واحد برخورد کرده و سرمایهگذاران ترغیب شدهاند دارایی هایشان را از حسابهای بانکی و اوراق مشارکت خارج کنند. به گزارش همشهری، رسم است سرمایهگذاران در شرایط بحرانی به مکانهای امن پناه میبرند، در طول یک سال و نیم بحران نزول در بورس بخش زیادی از نقدینگی به سمت بازار اوراق با درآمد ثابت که اصطلاحا به آن پارکینگ پول گفته میشود مهاجرت کرد. این موضوع بهصورت تصاعدی به بحران نزول شاخص هم دامن زد.
به بیان بهتر زمانی که سرمایهگذاران نمیتوانند سودی بالاتر از نرخ تورم در بورس بهدست بیاورند به سمت بازارهایی میروند که بتوانند سودی بیشتر از تورم 17درصدی بسازند. با توجه به نزول شاخص سرمایهگذاران ترجیح دادند پولهایشان را یا در سپردههای 20درصدی بانکی سرمایهگذاری کنند یا آنها را در اوراق مشارکت، صکوک و یا صندوقهای سرمایهگذاری ویژه که بیش از 24درصد سود میدهند سپرده کنند.
همین موضوع باعث شده حجم روزانه معاملات بورس به شکل محسوسی کاهش یابد. اما از هفته گذشته مولفههای آماری بورس نشانههای جدیدی را به نمایش گذاشته است. آمارها گویای این واقعیت هستند که سرمایهگذاران آماده خارج کردن نقدینگی خود از پارکینک پول هستند، بهنظر میرسد علت اصلی این موضوع رسیدن شاخص بورس به خط حمایت 60هزار واحد و نزدیک شدن به پایان احتمالی مذاکرات هستهای در 10تیرماه است. به لحاظ تکنیکال مرز 60هزار واحد نقطه پرقدرتی برای بازگشت دوباره شاخص است.
این دو مولفه اساسی ظرف روزهای گذشته موجب شده برخی از سرمایهگذاران مترصد بازگشت به بازارهای سرمایهگذاری پر ریسکتر شوند. نخستین نشانه آن افزایش حجم و ارزش معاملات روزانه بورس در معاملات هفته گذشته است. ظرف چند هفته گذشته ارزش روزانه معاملات بورس به کمتر از 100میلیارد تومان رسیده بود که این روند در مبادلات هفته قبل دوباره به سطحی بالاتر از این میزان بازگشت، حتی در مبادلات دیروز در مجموع 639میلیارد تومان سهام در فرابورس و 211میلیارد تومان سهام در بورس مورد دادوستد قرار گرفت که این میزان مبادلات نشانه امیدبخشی برای آغاز یک روند صعودی ملایم در بورس است.
در عین حال در مبادلات هفته گذشته حجم معاملات سکه آتی در بورس کالا که یک بازار بسیار پرریسک است با 117درصد رشد به سطح ابتدای خردادماه برگشت. هفته گذشته سرمایهگذاران درمجموع 178میلیارد تومان سکه در معاملات آتی بورس کالا خریدند. سطح معاملات آتی سکه در هفته دوم خرداد به پایینترین سطح خود در چند سال گذشته رسیده بود و فقط 44میلیارد تومان قرارداد آتی سکه مبادله شده بود.
در حال حاضر اوراق با درآمد ثابت که از آن بهعنوان پارکینگ پول یاد میشود با نرخهای سود 21 تا 25درصد جذابیت زیادی برای سرمایهگذاران پیدا کرده است بهطوری که براساس آمار موجود از ابتدای سال تاکنون 4400میلیارد تومان نقدینگی وارد این بازار شده است. این میزان معامله در 3ماهه نخست امسال در مقایسه با سال قبل به لحاظ ارزش 34درصد و به لحاظ حجم 39درصد رشد نشان میدهد. بررسی بازده سالانه اوراق بدهی در بازار سرمایه نشان میدهد، این اوراق در یک سال گذشته حداقل بازده 21.5درصد و حداکثر بازده 24.7درصد را برای دارندگان خود به ارمغان آوردهاند. این ارقام در مقایسه با میانگین بازده بازار سهام در سال گذشته قابل توجه است.
میانگین بازده بازار سهام به درسال 93معادل 12.6درصد بود. مقایسه این ارقام نشان میدهد بازده اوراق بدهی فعال در بازار سرمایه در مقایسه با بازار سهام یا نرخ سود سپرده در بازار پول رقم بسیار بالاتری بوده و این امر باعث شده بخشی از نقدینگی موجود در بازار سهام به سمت بازار اوراق بدهی سوق پیدا کند.
بازار اوراق بهادار بهطور کلی از چند بازار اصلی به نامهای سهام، بدهی و مشتقات تشکیل شده است. بازار اوراق بدهی از اجزای اصلی بدنه بازار سرمایه است. دراین بازار فعلا اوراقی چون صکوک و مشارکت مورد معامله قرار میگیرد. نرخ سود تضمینشده اغلب این اوراق بین 20 تا 22درصد است ولی بازده برخی از این اوراق به 25درصد هم رسیده است. بازار اوراق بدهی در مجموعه بازارسرمایه به پارکینگ پول هم مشهور است.